diumenge, d’abril 30, 2006

Una Foto al Vol

En què treballen els negocis Web 2.0? Ho veiem en un post que Antoine va publicar ahir amb el títol Sólo Palabras.

Li ha cridat l'atenció un joc de paraules que ha sorgit en un blog i es pregunta si podria tenir sentit. Jo crec que sí, sobretot tenint en compte les limitacions i matisos que assenyala Antoine.

El que referencia Antoine, evidentement, no és cap treball i potser ni arribi a exercici digne. Però a mi se'm representa com si fos una foto presa al vol. I el que veig de bo en aquesta imatge és que, mitjançant l'hiperenllaç , en conté el significat a un clic de distància.


Gràcies a aquesta característica puc dir, per exemple, que m'agrada més la forma en què ho enuncia Antoine, sense mencionar la composició de la Web 2.0 sinó que ens parla implícitament d'intencionalitat.


¿Una foto dels objectius i/o necessitats que es vol satisfer?


Aquí he dibuixat un fals "cloud", què us sembla?



CLOUD

My Live Clipping
Technorati tags :


dilluns, d’abril 17, 2006

Dicen que el siglo XXI será el siglo de China y las mujeres

Ho podem llegir, com a frase introductòria, en l'article de portada de la revista de l'IESE d'aquest mes: Women in Leadership.

L'article es centra en l'ambició femenina, les Antigues Alumnes de l'IESE. En realitat, tanmateix, no sé si és percepció meva o què, però diria que em vaig trobant amb més notícies del primer tema que del segon. Per exemple:

  • Dimecres passat, La Vanguardia publicava a la seva secció de La Contra un article amb el títol: Competir con China es sucumbir. Molt interessant, no resulta fàcil triar un extracte: En 20 años China se convertirá en la economía más grande del mundo y los grandes países deberán aprender de los pequeños. A poseer un capital intelectual muy alto, favorecer habilidades que funcionen en todo el mundo. Finlandia, por ejemplo, más pequeño que Chicago, es el líder mundial en móviles.

  • Ahir, l'Avui publicava un article de M. de la Pau Janer en què explica que a poc a poc va creixent l'interès per la llengua xinesa: a l'Extrem Orient, als Estats Units i, més lentament, a Europa. Dissabte, el China Digital Times es feia ressò d'un comentari del Washington Post sobre l'entesa entre China i els Estats Units: For a long time, Chinese leaders have been incapable of explaining China to the outside world.


Maria de la Pau, en la seva conclusió inclou: Si volem entendre la realitat del futur, potser que comencem a estudiar xinès. Vés per on, una proposta que no em desagrada gens. Així que el proper semestre a la UOC em matricularé de Xinès i començaré a fer camí. Qui més s'anima? Vinga, si estàs pensant-ho t'animo a contactar amb mi i potser podríem quedar per veure'ns a la trobada o el que sigui.


Technorati tags :

diumenge, d’abril 16, 2006

TEMPUS natus est

Acaba de publicar-se un nou bloc sobre el temps. Es diu TEMPUS, forma part de Tendencias 21 i l'edita Mario Toboso.

Va publicar ahir el seu primer post, amb el que es presenta. És curiós, perquè porto tota la setmana pensant que el temps és un concepte que precisa que el revisem.


No sé si algú s'haurà fixat que a la barra lateral del meu bloc he dedicat un apartat al que en dic "conceptes emergents", on vaig col·leccionant aquelles noves paraules i expressions que vaig descobrint i que s'utilitzen per referenciar unes situacions i realitats que van apareixent recentment en la societat, directament o indirecta relacionades amb internet i les noves tecnologies.


Amb el concepte del temps, però, la situació és diferent perquè, tal com ens comentava Eduardo Martínez en el seu article "El tiempo es una cultura", es tracta d'una reflexió que va evolucionant des dels temps de Plató i encara continua oberta a noves interpretacions.


La idea de Mario Toboso de donar al bloc un enfocament interdisciplinar m'agrada força (filosofía, ciències socials, història, antropologia, psicologia, ciències cognitives, neurociències, biologia, física... promet molt!) i espero, tant de bo que arribi a ser font de transdisciplinarietat.


Dimarts passat vaig obrir un nou tag al meu reader sobre aquest tema. Deixo aquí publicat el clipping temàtic interactiu, que s'anirà actualitzant mitjançant els meus feeds.


My Live Clipping

Clipping atom feed


Technorati tags :

divendres, d’abril 14, 2006

Novetats

Sembla que ahir va ser el dia de les novetats:


Ja coneixia ajaxWrite, un processador de text online per llegir qualsevol document word, amb una interfície molt similar que permet treballar de la mateixa forma que amb el word, però amb força limitacions. Tanmateix, pel fet que existeix Writely, amb moltes més opcions, més compatibilitat i flexibilitat, possibilitat de compartir, publicar, etc. explica que no l'hagi utilitzat en absolut. Amb l'ajaxXLS tenim també un lector online per a documents excel, no permet editar (és un viewer), però que permet llegir correctament. En aquest format conec menys aplicacions online, així que és possible que el vagi provant.

Kiko és un calendari en ajax però que va començar amb moltes limitacions i resultava poc útil, així que quan vaig descobrir CalendarHub, m'hi vaig canviar. Ara Kiko s'ha actualitzat i força, i m'agrada que sembla que és compatible amb altres calendaris. El problema és que li han passat davant en el llançament, ara ha sortit el calendari de Google i m'anirà molt bé perquè utilitzo Gmail. Crec que segurament el que passarà serà que a poc a poc aniré passant de CalendarHub a Google Calendar.

AirSet és una idea interessant: una aplicació que permet importar i sincronitzar calendaris, correu, blogs, llistes de tasques, sms... A la seva web trobem:

AirSet Mobile Client Transforms Ordinary Mobile Phones Into Networked Smartphones.

AirSet http://www.airset.com is an innovative "Ajax" enabled web service that let's you network all of the important groups in your life in one place. Unlike groupware solutions dedicated to a single group, AirSet let's you share contacts, calendar, to-do lists, blogs, and weblinks with family, work, and social groups all in one place. Manage groups individually or work with all of your data. AirSet's BREW and J2ME clients transform mobile phones into networked smartphones by synchronizing with the web service to provide full access to your data on the go. Co-existing with existing solutions is core to the offering and AirSet provides free desktop synchronization to Microsoft Outlook and Palm Desktop Users can also subscribe, import and publish calendars in iCal format.



La mala notícia és que de moment solament operen amb telefonia americana, contemplen molts operadors, sí, però cap dels nostres. Ara bé, quan he entrat m'he trobat amb una sorpresa: resulta que també contemplen Skype! sí, sí, l'universal Skype.



Amb tot, la notícia del dia ha estat el Google Calendar. I és que Google és molt Google. Fem un repàs: des que vaig descobrir el cercador, a poc a poc el vaig anar utilitzant més i més per a tot. Ara bé, quan em vaig enamorar va ser amb l'arribada del Gmail. Avui utilitzo a més a més el Google news, el Blogger i el Google Reader... segur que no trigaré a utilitzar el Google Calendar. Em pregunto si hauria conegut la web 2.0 sense conèixer Google? uhmmm....

My Live Clipping

Technorati tags :

dissabte, d’abril 08, 2006

Boot Camp

Sens dubte, és la notícia de la setmana: "una aplicación para máquinas Mac basadas en plataforma Intel que hace que éstas puedan correr Windows XP", llegia per primer cop al blog d'Enrique. També ho ha comentat Jaume, i ens ha explicat com creu que pot evolucionar Aple, de forma molt diferent al que ens tenia acostumats fins ara. De fet, el valor de les accions mostra una evolució espectacular.

Una lliçó esplèndida sortia publicada ahir, amb l'anàlisi que ens ofereix Enrique a la seva columna d'Expansion (he pres la imatge del seu post). I què ens conta Enrique? Un breu apunt sobre coses de què parlem molt sovint i aquesta vegada les podem veure a la realitat:

  • Aprendre dels errors (nota meva: a veure si perdem la por al fracàs)
  • Mantenir la identitat pròpia
  • Evolucionar amb l'entorn
  • Col·laboració
  • Escoltar els clients (i respondre)
  • Obertura

Finalment, un petit detall que comentaré breument. Curiosament, el dia anterior a la primera publicació de la notícia per part d'Enrique, Brand Talent publicava un post al blog Talentism amb el títol-pregunta: What is an employee? Un post interessant en què Brand va deconstruint diverses possibles respostes a la pregunta fins que arriba a la que sembla la millor alternativa en els temps actuals: els empleats són, segons Brand, inversors.

No puc menys que somriure gratament quan llegeixo al post d'Enrique que el moviment d'Aple infla d'optimisme els seus inversors i que el seu principal accionista és també empleat: Steve Jobs.

Què bo! Creieu-me, que jo no m'he enganxat al blog d'Enrique perquè sí... ;-D

Live clipping

Technorati tags :

Copia aquest CD, si us plau

Via menéame he arribat a la notícia que publica La Malla.

Es tracta d'un disc que es pot duplicar legalment. El disc, que inclou obres de 20 artistes, es diu Música lliure i el distribueix, entre altres, Enderrock. Copio i enganxo a continuació part de la notícia de la web d'Enderrock:

El disc Música lliure, editat per la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), inclou una vintena d’artistes dels Països Catalans i vol aportar una alternativa que combina la protecció de la propietat intel·lectual amb la legalitat per copiar i remesclar cançons. A més dels 19 intèrprets dels Països Catalans (Cheb Balowski, Pomada, Guillamo, Dijous Paella, Pirat’s Sound Sistema, entre altres), Música lliure també ha comptat amb la participació del cantant i ministre de Cultura del Brasil, Gilberto Gil. El seu tema serveix d’enllaç amb la fins ara única experiència mundial en aquest sentit promoguda per la revista nord-americana Wired.

Veig a l'article de La Malla que el disc es distribuïrà amb les revistes Enderrock i Folc i també per altres vies. Quan haurem escoltat els temes del disc, si ens ha agradat podrem gaudir dels concerts: el 4 de maig a La Mirona de Salt (el Gironès); l’11, a la Salamandra de L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès); i el 12 a Clap, de Mataró (el Maresme).

M'ha resultat esperançador descobrir aquesta iniciativa en un moment com aquest en què, per exemple, Enrique està rebent notes en to d'amenaça simplement pel fet d'expressar la seva opinió sobre la indústria musical (indignant). En aquestes circumstàncies ha sorgit la plataforma todos contra el canon.

Sincerament, desitjo que el disc Música Lliure representi el primer pas envers un diàleg obert que permeti anar perfilant possibles noves vies per al sector, amb un correcte enfocament envers el client.

Live clipping
Technorati tags :

diumenge, d’abril 02, 2006

Linux i Trackback

Acabo de decidir un parell de canvis:

  1. Aquest estiu m'instal·laré el linux
  2. A partir d'ara intentaré utilitzar el trackback

És curiós com hi ha alguns canvis que costen una mica, t'atreuen però per alguna raó no et decideixes, és com si calgués una petita empenta o alguna cosa semblant. Aquesta setmana ha passat alguna cosa així.

Dimarts, Enrique va publicar un post on parlava de Linux i entre els comentaris que rebia n'hi ha alguns de molt interessants amb tot d'experiències molt valuoses, una cosa semblant a unes "lliçons apreses".

La meva experiència amb el software lliure puc dir que va començar a esdevenir una relació estable a partir de que un amic em recomanés probar l'Open Ofice i a partir d'allí em vaig anar passant a la resta: primer el navegador i després la resta de programes. Estava tan entusiasmada que de seguida em vaig plantejar passar a Linux però vaig començar a sentir llegir experiències negatives d'altres persones amb algunes versions linux; llavors vaig començar a dubtar de quina versió havia de triar i el tema s'ha anat ajornant fins a l'actualitat.

Aquesta setmana he descobert un article de la revista UOC Papers : Criterios de migración a Linux en las administracioneslocales de la UE. Los casos de Múnich y Newham, per Daniel Reina. L'article parteix del procés de migració cap a software lliure o de codi obert (FLOSS) que en tot el món diverses administracions públiques, tant a escala nacional com regional o local s'està produint últimament. Aquest procés s'ha promogut a la Comissió Europea des del pla eEurope 2002. A continuació s'estudia dos casos en què un es decideix pel software lliure, mentre que l'altre no. Hi ha quatre criteris bàsics:


«Conclusively we see four major motivations why governmental organizationsconsider both policy directives towards as well as concrete implementationof open source software: Dependency, cost, security, and transparency.»
(FLOSS, 2b, 2002, 8)


Copio i enganxo algunes de les conclusions de l'estudi:


En el caso de Múnich el proceso ha sido guiado por sucesivas votaciones del consistorio municipal y se han valorado más criterios estratégicos, fundamentalmente la independencia del proveedor. El mayor coste a corto plazo de la migración no ha sido un obstáculo para llevarla adelante, desestimando incluso los beneficios del acuerdo entre Microsoft y el Ministerio del Interior alemán. Detrás del proyecto de Múnich ha habido dos grandes empresas, la norteamericana IBM y SuSE, alemana en aquel momento, un dato de interés con respecto a las transformaciones que está experimentando el software libre. El consistorio de Múnich no sólo decidió cambiar el software, sino también el criterio de gestión, una opción que el FLOSS permite.


El caso de Newham es significativo por haberse descolgado de un proyecto gubernamental. El proceso de migración ha sido dirigido por el responsable de tecnologías de la información, Richard Steel, que ha utilizado dos criterios tácticos: el coste y la homogeneidad del sistema, criterios respaldados por informes anteriores. El menor coste ha sido uno de los argumentos que más se han empleado en la promoción del FLOSS; sin embargo, se ha hecho evidente que las ventajas de coste que supone el FLOSS son siempre a largo plazo, como resultado de la ausencia de actualizaciones, pues en el momento de la migración se ven anuladas por la necesidad del diseño de planes específicos, los gastos de formación del personal o la existencia de una infraestructura tecnológica de partida. El peso de la situación de partida suele jugar en contra de cualquier migración. El coste está también en función de las negociaciones que se pueden establecer en una situación de competencia, y en este caso el FLOSS ha jugado como baza fundamental para conseguir condiciones excepcionales de Microsoft, condiciones que ponen de relieve la distorsión actual en el mercado por una situación de
monopolio.


Per tant, sembla que el cas en què s'ha decidit no utilitzar software lliure ha estat per criteris la curt termini, no a llarg termini i, a més a més, no puc deixar de pensar que si la majoria de la gent utilitzés linux enlloc de windows, potser fins i tot els criteris a curt termini haurien portat a una altra decisió també en el cas de Newham. Així que ja tinc una raó més per passar-me a linux aquest estiu: si hi ha alguna cosa que volem a llarg termini, hem de començar a treballar-hi ara, ja, en el curt termini. Ànims i endavant! Jo ara estic en ple curs i no puc, però al mes de juny, tan aviat com acabi els examens em prepararé i ja aniré contant la meva experiència. Si algú ho fa abans que agrairé molt que m'ho conti. Teniu la secció de comentaris i la del tracback (links to this post).


A més a més, hi ha una altra cosa que m'anima: i és que hi ha un amic que també es passarà a linux aquest estiu; serà una experiència compartida. El més curiós és que ha descobert el meu bloc gràcies a un trackback (bé, per a ser exactes hem de dir un "pingback", perquè no havia fet els meus deures). Això m'ha fet reflexionar i adonar-me de la importància que pot tenir.


Precisament, Enrique també dimarts havia dedicat un altre post al tema del trackback i entre els comentaris veig que n'hi ha un que recomana un wizard, que l'aniré probant a veure si així resulta més senzill. Jo he posat també un enllaç a la meva barra lateral, així espero que em resulti còmode d'utilitzar, ja veurem. I aquells que prefereixin per deixar-me a mi trackback, haurem de fer-ho de forma manual, em podeu posar l'adreça dels vostres posts en la secció "links to this post", al costat dels comentaris, o simplement en un comentari.

------

Actualització 04-abr.: He descobert una cosa que es diu Talk Digger, que fa les cerques alhora a: Technorati, Googleblog, Bloglines, Blogdigger, Msnsearch, Google, Yahoo i Digg. Em sembla que pot ser una forma bastant efectiva de poder saber si continua la conversa en algun altre blog. L'he introduit a la meva plantilla i ara sortirà a tots els meus posts. A veure què tal funciona.

------

Technorati tags : linux open source FLOSS trackback