dilluns, de febrer 27, 2006

Paradigmes emergents en TIC i Educació Superior

Aquest és el tema d'un document molt interessant que via UOC trobo a la “Revista de Universidad y Sociedad del Conocimiento” i que es pot consultar a la següent adreça: http://www.uoc.edu/rusc/2/2/dt/esp/collis.pdf


M'ha agradat molt trobar un document que explica tan bé la situació en què ens trobem i que planteja seriosament una col·laboració entre universitat i empresa.


Comença assenyalant els canvis que està vivint últimament la societat (societat del coneixement, etc.) la qual cosa ha creat una necessitat i una demanda per un canvi en l'educació. Els autors en diuen flexibilitat, i en distingeixen de dos tipus:


  1. Flexibilitat Logística. Es relaciona en com fem les coses i en l'aprenentatge implica fer els processos més eficients, més senzills, més professionals, millor organitzats, a temps, arxivables...Tot això no implica cap canvi pedagògic, és solament una forma de fer el mateix però de forma tecnològicament més apropiada. En aquest apartat també val la pena assenyalar que la tecnologia no ha de restringir a cap persona per a fer el que vulgui fer. Si una persona vol compartir amb algú alguna cosa, la tecnologia l'ha d'ajudar, no li ha de posar barreres.

  2. Flexibilitat Pedagògica. Aquest apartat és més novell conceptualment. Ensenyar i aprendre flexibilitat significar passar:

    • de rebre a trobar o crear

    • d'allò fix a les opcions

    • del mateix per a tothom a individualitzar

    • de prendre apunts a presentar el teu propi treball

És a dir, instructor i estudiants esdevenen cocontribuents del curs. Així, l'estudiant com a contribuidor actiu serà:

  • un creador en conjunt de materials d'aprenentatge (recursos d'estudi, concursos de preguntes, models de respostes, materials de suport per a altres estudiants, materials de lectura, etc.)

  • un bon seleccionador d'una diversitat de recursos del món real

  • Algú que ampliï més, no solament que llegeixi els llibres de text, i que també estengui aquest treball als altres

  • Algú implicat en les avaluacions pròpies i dels seus companys com una part avaluable del curs

  • Algú que dissenyi i elabori una cartera de productes electrònics o un altre producte amb utilitat fora del curs


I quan parlem d'educació superior no podem obviar de cap manera les necessitats de les organitzacions reals i del mercat. Sembla que la idea és que continuant en la línia en què els estudiants cerquen de trobar com poden ajudar altres companys, de la mateixa manera caldria trobar la manera d'ajudar les organitzacions.


Així, Betti Collis diu que quan les organitzacions li demanen que necessiten aprendre certa cosa ara, ella mira de respondre no només a aquesta necessitat sinó que tracta de trobar la forma de relacionar aquell problema a curt termini amb un problema més estratègic.


Per la seva banda, Jeff Moonen ens comenta el cas d'un consultor experimentat que utilitza un mètode basat en una mena de diàleg estructurat que a ell li funciona perquè centra el discurs en allò que és important per a cada client en el seu cas. És a dir, la interacció entre el client i el consultor implica captar ràpidament allò que les empreses volen realment, implícitament i potser fins i tot inconscientment.


Proactivitat, personalització, col·laboració, adaptabilitat, diàleg... flexibilitat...


COLLIS, Betty; MOONEN, Jef (2006). «Tecnología de la información en la educación superior: paradigmas emergentes» [mesa redonda en línea]. Revista de Universidad y Sociedad del Conocimiento (RUSC). Vol. 2, n.o 2. UOC. [Fecha de consulta: 17/02/06].

<http://www.uoc.edu/rusc/2/2/dt/esp/collis.pdf>

ISSN 1698-580X


Technorati tags : aprenentatge flexible

dissabte, de febrer 25, 2006

Next'06

Divendres dia 17 vaig anar al Next'06. Dissabte no tenia connexió. Diumenge vaig acabar de llegir el llibre que havia encetat el dia anterior. I durant la setmana se m'ha endut completament una inèrcia voraginosa i boja que ha acabat amb un terrible maldecap d'ahir que em va obligar a aturar-me.


Com deia, vaig assistir al Next'06 que va organitzar Alfons Cornella. Ja està disponible el resum de l'acte a la web d'infonomia.

En el resum trobem moltes de les idees i intervencions que em van portar algunes grates sorpreses i algunes van ser molt interessants.


I en aquesta foto surto jo tot i que no se'm reconeix, però jo que ho recordo sé on era :-P




L'acte va estar molt bé i va ser estimulant. Amb ànim de crítica constructiva, diria que per a la propera edició m'agradaria trobar més diàleg i debat, encara que s'allargui una mica més.


Els assistents a l'event ens vam endur un parell de revistes “If...” i el llibre d'Alfons Cornella i Antoni Flores “La alquimia de la innovación” amb el sots títol “10 palabras para innovar”. El vaig estar llegint entre dissabte i diumenge i el tinc tot subratllat, ple d'anotacions, post-its...


El primer que crida l'atenció del llibre és la forma dinàmica d'estructurar-lo, al voltant de les 10 paraules, però que són en realitat 10 diàlegs amb un tema vertebrador. El llibre resulta extremadament amè, molt fàcil de llegir i engrescador. L'estructura dels 10 apartats, amb cites, conclusions i claus esquemàtiques al final de cada un, fan d'ell una eina didàctica de primer ordre.


Com a aportació personal, diria que en el fons el més important és l'actitud. Crec que en tots els capítols ho podem veure reflectit. En aquest sentit, el número 39 de la revista if... publica un article de Teresa Turiera que es diu Corning: Innovación, cuestión de actitud. Deixeu-me lloc per a una mica d'inventiva i així poder vaticinar: La innovació serà una actitud o no serà, Carme dixit :-D).


I sí, també tinc una crítica constructiva per al llibre i és la següent: dintre de les claus per a innovar a partir del fracàs, la primera diu textualment:


Una forma muy sencilla es instaurar la comunicación obligatoria de las lecciones aprendidas; todo proyecto tendría que tener dos lecturas: qué hemos aprendido en positivo y qué hemos comprobado que no se debe repetir.


Ara bé, crec que si volem ser prou coherents i donar credibilitat, els mateixos autors han de ser els primers en aplicar allò que prediquen i llavors seria millor canviar alguna cosa en l'apartat de Capilaridad, concretament a la pàgina 144 quan diu:


... un modelo en el que el director de cada sucursal pueda actuar según su propio criterio, adaptándose a las peculiaridades de su entorno, pero de manera que todos puedan enterarse y aprender de las prácticas de éxito, beneficiándose de las ventajas del trabajo en equipo.

Què tal si canviem això de “las prácticas de éxito” i en el seu lloc comencem a parlar de simplement “las experiencias interesantes” o bé "las lecciones aprendidas" (millors èxits i millors errors)?


En qualsevol cas, un llibre molt recomanable per a tothom, per a llegir i tenir prop per anar rellegint de tant en tant (o dia a dia ;-P).





Technorati Tags: , ,


dijous, de febrer 16, 2006

IBSN : Internet Blog Serial Number

Ja havia vist alguns blocs que anaven anunciant el seu IBSN però avui he trobat el lloc ideal per descobrir què és, com demanar-lo, etc. Es tracta del blog de jaime roca. El seu "viene de" consta de diverses adreces on poder fer tot el seguiment.

Pel que he pogut veure, el IBSN s'ha creat per als blocs a imatge d'un ISSN i en senyal de protesta davant la negativa del centre oficial que, segons Microsiervos, va basar la seva decisió en la tipologia en què es classifica els blocs sense entrar en altres criteris de qualitat.

Des d'aquí el meu suport a tots aquells bloggers que mereixen el reconeixement pel seu treball i feina ben feta.



IBSN 100-100-17-10


Technorati Tags:

Què bo és FireFox!


Per fi!!!


Ja he trobat una forma user-friendly
de postejar amb els tags de Technorati. I és clar, com no podia
ser altrament, a través d'una extensió de FireFox.


L'he descobert via el blog El Día Después De Ayer i ha estat una alegria.

Encara s'han de millorar algunes coses com per exemple la forma d'entrar els links que és massa simple i no permet afegir informació contextual u obrir en una pàgina nova. Aquestes opcions cal configurar-les de forma manual a la pestanya d'edició html i no és gens pràctic.

Però bé, espero que a poc a poc es vagi millorant, de moment ja hi ha algunes coses integrades que trobava molt a faltar i que crec que són molt necessàries per què funcioni la indexació general de tot el que es va generant via blogs, sobretot si tenim en compte com està creixent el volum global.

I bé, aquest serà el meu primer post generat amb aquesta eina (i el primer amb tags), a veure què tal funciona...

Nota: cal fer atenció al tema de la mida de la lletra. Per alguna raó surt més petita del normal. (No ha tornat a passar més)


Technorati Tags: , ,

divendres, de febrer 10, 2006

Web 2.0

Via bloger en prácticas, trobo aquesta imatge, que és un mapa mental del que és la web 2.0, que pot ser útil per fer l'explicació del concepte.

Ho apunto aquí com a complement d'un post meu anterior, de desembre, en què hi posava enllaços molt interessants.

Una de les coses que veig que es contempla al gràfic és l'actitud. Precisament, ahir vaig penjar un post al meu bloc alemany que parlava d'aquest tema.




dimecres, de febrer 08, 2006

Benvingut Joan Miquel

A la secció de links que hi ha a la dreta, n'he posat dos de nous: Cristiano Ronaldo Web i Cristiano Ronaldo Blog. Són els nous espais del meu fill, que és un gran fan de l'estrella del futbol. Així, a més a més de poder penjar les fotos, vídeos i notícies del seu ídol, també podrà conversar amb els que el visiten.
Benvingut!

dimarts, de febrer 07, 2006

Creixement sense creació de llocs de treball

Ahir Jaume Roca es preguntava per què hi ha tan pocs blocs que parlin sobre les incògnites sense resposta que es generen a partir del Fòrum de Davos. Tinc la impressió que possiblement sigui a Alemanya on s'hagin fet més ressò d'aquest problema. He llegit diferents entrades en el bloc de Marcus, una aquí i més recentment aquí. En aquesta última entrada, Marcus fa referència a un article publicat pel Süddeutsche. Es planteja la qüestió de si la pregunta de quant creixement és necessari per crear llocs de treball continua essent vàlida.


Una disjuntiva aparentment absurda que, tanmateix, no és l'única amb què ens estem trobant. Penso que estem podent comprovar força àmpliament com els esquemes de base de la societat industrial ja no són vàlids per sostenir la societat que emergeix actualment. Sorgeixen problemes que no poden resoldre's plantejats des de les estructures socio-econòmiques preexistents. Ja no podrem continuar durant molt més temps sense canviar els nostres referents.


Efectivament, no podem afrontar el problema dels drets d'autor y les discogràfiques o analitzar l'evolució d'una empresa com Google sota els mateixos esquemes, en base a les mateixes legislacions, amb els mateixos estàndards i de la mateixa forma en què s'ha vingut operant fins ara.


Joël de Rosnay, en un article publicat a Tendencias 21, ens diu que en l'últim llibre que ha publicat proposa solucions per reequilibrar els poders. Desconec completament quina serà la seva proposta, però a mi només se m'acudeixen dues coses: canviar el concepte de la formació i potenciar-lo de forma exponencial alhora que lliurem una ferotge batalla contra les bretxes digitals. No veig una altra manera de passar del treball físic a altres ocupacions més immaterials. I, ben mirat, res garanteix que sigui suficient, perquè una cosa és crear condicions favorables i una altra serà que sorgeixi la creació de coneixement que no resideix enlloc més que en les persones. Hi ha algú que ho vegi d'una altra manera? Quines solucions es podrien proposar?

diumenge, de febrer 05, 2006

Blog de la rectora, Open Office i optimisme

El passat 16 de desembre, es publicava la notícia que la UOC feia un canvi en la direcció i l'entranyable Gabriel Ferraté donava pas a la nova rectora, Imma Tubella. I què és el primer que ha fet la nova rectora? Obrir el seu Blog !!!

Des d'aquí la meva enhorabona, crec que aquesta és una entrada molt bona, que li dóna una oportunitat magnífica per apropar-se a la comunitat. Diu que solament publicarà de forma intermitent perquè el vol portar ella de forma personal. Fantàstic!

De moment encara només poden participar els uoquis, però espero que això solament sigui part del procés de primer rodatge i espero que aviat estigui obert a tothom i funcioni com qualsevol blog normal.

En el seu últim post, la rectora comenta que s'ha decidit a fer servir l'Open Office. Com m'alegra veure-ho en boca de la rectora! Jo ja fa 3 anys que no utilitzo altre, però tenia fins ara sentiments contradictoris. D'una banda estava encantada perquè m'agradava la suite, tenia tots els diccionaris que volia, era completament compatible i no em donava cap problema, ni a mi ni a cap persona a qui he enviat els fitxers (ningú s'ha queixat fins ara). Però d'altra banda, sabia que la UOC especifica que cal utilitzar Microsoft Office i això em feia sentir malament, tot i saber que no estava fent res mal fet. Saber que la rectora també s'ha decidit a provar el canvi m'alegra moltíssim.

Actualment he volgut fer una passa més enllà i ara utilitzo el Portable Open Office. El porto al meu Pen Drive penjat del meu clauer i així, vagi on vagi sempre puc disposar dels meus diccionaris, les meves col·leccions, etc. També porto el meu Portable Fire Fox i així sempre tinc els meus bookmarks, les meves extensions i puc navegar a la meva manera vagi on vagi. Espero amb ganes que entre els projectes nous estigui el de configurar el campus per què a més a més del Mozilla i l'IE també es pugui utilitzar el Fire Fox (?). Seria una altra bona notícia per a mi.

En fi, que veient com van les coses a la Uni, començaré el proper semestre amb molta il·lusió i moltes ganes.